Velen van ons ervaren werkdruk. De impact van werkdruk is enorm groot, voor de betrokkenen zelf en hun omgeving. Werkdruk kan leiden tot werkstress, verzuim en zelfs burn-out. Met recht een groot persoonlijk en maatschappelijk issue, dat zeker de aandacht verdient. Maar dan wel met de goede aandacht…!
Medewerkers en teams die aandacht besteden aan hoe de werkdruk en werkstress te verminderen, door te zoeken naar oorzaken, schuldigen…, maken daarmee het probleem eerder groter… en vinden vanuit deze invalshoek niet de goede oplossingen. Dit fenomeen heeft te maken met het principe ‘wat aandacht krijgt, groeit’. Aandacht voor het probleem doet het probleem en de beleving daarvan vergroten; dat frustreert en kost veel energie!
Andersom geldt dat dus ook: aandacht voor bijvoorbeeld ‘werkplezier’ of hoe het je lukt om met ‘werkdruk om te gaan’ geeft positieve energie, inspireert en versterkt. Het delen van eigen positieve ervaringen rondom deze thema’s geven richting aan ander gedrag, versterken het goede en bevorderen de onderlinge verbondenheid.
Probeer ’t maar eens uit. Ikzelf heb hele goede ervaringen met deze methodiek bij mijn teamontwikkeling en coaching trajecten en ik vertel je hier graag meer over. Laat maar weten en veel succes!