Waarom de grootte van een team ertoe doet

TeamGrootte

De ideale grootte van een team lig tussen de 8 en 10 man. Kleinere of grotere teams hebben vaker problemen, stelt Tica Peeman.

Om te beginnen dan: er is wel degelijk een ideale omvang van een team. Dat is tussen de 8 en 10 man. Groot genoeg om alle taken te verdelen en klein genoeg om elkaar echt goed te leren kennen en door te groeien. Simpel eigenlijk.

Maar de praktijk van alledag laat vaak veel grotere teams zien. In de zorg begeleiden we teams van wel 20 of zelfs meer mensen. Gewoon omdat zij met dat aantal een locatie runnen. En dus heb je soms een te groot team. Het eerste probleem bij grote teams is dat het voor mensen spannend is om in grote groepen te acteren. En als de spanning hoog is, dan kunnen we niet goed mentaliseren. Mentaliseren betekent: kunnen nadenken over je eigen denken en voelen en dat van andere mensen. In grote groepen is dit vermogen minder door de gevoelde spanning en zien we minder inlevingsvermogen en zelfreflectie. Met logische negatieve gevolgen. De discussie verloopt minder ‘volwassen’ en de kans op conflicten is groter.

Lees haar artikel op ManagementTeam.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.