Vertrouwen en samenwerking maken het verschil

In de Talmoed las Erwin Damhuis onlangs het volgende verhaal. “In de hel staat een ronde tafel met in het midden een grote pan met eten. Aan deze tafel zitten mensen ongeduldig en boos op hun eten te wachten. Ze hebben honger en doen er alles aan om dat eten op hun bord te krijgen. Ze zijn aan het tieren en aan het schelden, maar wat ze ook doen, het lukt niet om op te scheppen. Iedere poging is tevergeefs.

In de hemel staat eenzelfde tafel met eenzelfde pan eten. Hier zijn alle borden wel gevuld; iedereen is aan het kletsen en eten. Iedereen heeft voldoende en is aan het genieten van de maaltijd.

De beginsituatie was exact hetzelfde: zowel in de hemel als in de hel stond een tafel met eten, en er was een opscheplepel. Die opscheplepel had echter zo’n lange steel dat het onmogelijk was om eten op je eigen bord te scheppen. In de hel bleven mensen toch proberen voor zich zelf op te scheppen, in de hemel schepten de mensen het bord van degene die tegenover hen vol met eten.”

Moraal van dit verhaal is dat vertrouwen en samenwerking het verschil kan maken in iedere organisatie en in iedere maatschappij. Het helpt niet alleen om zaken (sneller) voor elkaar te krijgen, het levert ook nieuwe inzichten op. Nieuwe talenten worden ontdekt en – minstens zo belangrijk – het plezier in het werk neemt toe. Vertrouwen geven, vertrouwen bieden en samenwerking leidt tot meer plezier, trots en betrokkenheid. En dat leidt tot duurzame relaties en goede onderlinge verstandhoudingen. En dat maakt veranderen leuk.

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.