Vergeet teamuitjes; de beste teams bouw je met: SCARF

Als leidinggevende haal je het beste uit je team door rekening te houden met de sociale behoeften van je medewerkers. Leaseauto’s en teamuitjes horen daar niet bij. Het zijn pleisters voor plekken waar leidinggevenden niet weten hoe het hoort. De 5 sociale behoeften van mensen op de werkvloer zijn daarentegen samen te vatten in SCARF, een acroniem van motivatie-expert David Rock voor de vijf sociale behoeften die de grootste invloed hebben op het gedrag van jouw medewerkers.

Wat zijn die behoeften?

1. Status
We willen het gevoel hebben dat we ertoe doen, dat we belangrijk en onmisbaar zijn. Op werkgebied is een promotie, een statusverhoging dus, vaak bevredigender dan een salarisverhoging.

2. Zekerheid
We hebben behoefte aan zekerheid en voorspelbaarheid. Krijgen we dit niet, dan schakelt het brein in de gevarenstand. Het houdt in dat plannen, targets en KPI’s niet constant veranderen, maar stabiel genoeg zijn zodat mensen zich erop kunnen instellen. Dat mensen weten wat ze aan je hebben.

3. Autonomie
We willen het idee hebben dat we zelfstandig keuzes kunnen maken. Op de werkvloer vertel je mensen niet hoe ze moeten werken, maar alleen wat er moet gebeuren. Vervolgens geef je ze de middelen om het zelf te doen.

4. Verbondenheid
Dit gaat over de sfeer in het team, de onderlinge relaties. Het is de meest ongrijpbare van de vijf SCARF-factoren, en sterk afhankelijk van de andere vier. Het is het cement tussen de bouwstenen. Verbondenheid dwing je niet af met een avondje tapas eten. Verbondenheid creëer je in het werk zelf, in het gevoel dat je de klus samen klaart, dat je een gedeelde missie hebt, en dat iedereen met zijn eigen talenten zijn steentje bijdraagt.

5. Rechtvaardigheid
We willen rechtvaardig behandeld worden. Zodra we het gevoel hebben dat ons onrecht wordt aangedaan, gaan de alarmbellen rinkelen.

Lees het artikel van Eelco Smit en bekijk de video van David Rock op ManagementTeam.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.