Toezicht houden op zelfsturende teams, kan dat eigenlijk wel?

Toezicht zelfsturende teams

Management is gebaseerd op controle. Maar nieuw leiderschap vraagt juist de regelzucht los te laten. Hoe is dat te rijmen?

Een belangrijk onderdeel van het 21ste eeuws leiderschap is dat de bevoegdheden lager in de organisatie worden gelegd. Daar zitten immers de mensen die rechtstreeks met de klant in contact staan – goed opgeleide mensen, doorgaans, die snel kunnen inspelen op wat in de markt wordt gevraagd. Zonder hun baas om toestemming te moeten vragen. Het gevolg: meer flexibiliteit, meer ideeën, meer werkplezier.

Maar het bovengeschetste ideaalbeeld van gedeeld leiderschap en zelfsturing kent een aantal organisatorische haken en ogen, en een daarvan is het toezicht. Commissarissen, Raad van Advies-leden en andere toezichthouders moeten in staat zijn de ontwikkelingen in het bedrijf te volgen. De directie wil haar medewerkers daarentegen loslaten. Vaste protocollen en KPI’s worden zoveel mogelijk in de kast opgeborgen. Hoe moeten toezichthouders toezicht houden op een organisatie vol met autonome werknemers?

Lees het artikel van Peter van Lonkhuyzen op ManagementTeam.nl met drie experts aan het woord: Guido Heezen, directeur Effectory | Gerard van Vliet, directeur Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren | Stefan Peij, partner EY en directeur Governance University

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.