Teambranding gaat voorbij teamontwikkeling en teambuilding

De drie belangrijkste elementen van teambranding

Eén van de belangrijkste kenmerken van een sterk team is een gezamenlijk gedragen, geleefd en gevoeld ‘teambrand’. Een teambrand is een essentiële inspiratie- en motivatiebron dat niet aan een team gegeven kan worden door de organisatie of leidinggevenden.

Een teambrand wordt van binnenuit opgebouwd. Elk afzonderlijk teamlid gedraagt zich als eigenaar van de merkwaarden en onderhoudt deze. Met andere woorden: een teambrand geeft richting aan de teamkernwaarden en geeft informatie over hoe in gezamenlijkheid doelen worden gehaald.

De set van kernwaarden geeft energie en is een inspiratiebron voor iedereen. Het onderscheidend vermogen van het team wordt erin uitgedrukt. Daardoor wordt en blijft een team een belangrijke speler voor zowel alle teamleden als voor een organisatie. Helemaal als het team strategisch handelt en onder andere door middel van marketing uiting geeft aan het teambrand, zodat zij gemakkelijk te vinden is en/of steeds weer gevraagd wordt voor het uitvoeren van projecten of opdrachten.

Waarde toevoegen aan het grotere geheel

De teamleden realiseren zich dat ze een organisatie in een organisatie vertegenwoordigen en dat ze naar zichzelf moeten kijken als waren ze een bedrijf met merkwaarden, dat bewust en met trots waarde toevoegt aan het grotere geheel.

Om dit te bereiken zijn de volgende antwoorden op drie vragen uitgediept: Wat is de reden van ons bestaan? Hoe geven we gezamenlijk concreet invulling aan het onder vraag 1 gestelde? Wat gaan we precies doen om onze teamprincipes te onderhouden en bewaken?

Lees de blog van Paola Pisu op ExpeditieDuurzaam.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.