Opleiding Teamontwikkeling (3 blokken van 2 dagen)

6

Op donderdag 17 november 2016 start de volgende groep met de opleiding Teamontwikkeling. Je kunt je daarvoor nog tot 12 november inschrijven bij het Expertisecentrum.

Appreciative Inquiry (in het Nederlands vertaald als Waarderend Organiseren) is een unieke benadering die als beginpunt niet de probleemsituaties en knelpunten, maar de succeservaringen met betrekking tot een bepaald thema neemt. Met andere woorden: je leert niet van je fouten, je leert van je successen.

Hoe klein die successen ook zijn, ze bevatten altijd een kern die aanleiding geeft tot reflectie en het leren ontdekken van elementen die je professioneel handelen richting geven. In onze opleiding Teamontwikkeling leer je teamontwikkelingstrajecten uitvoeren op basis van dit uitgangspunt.

Teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling

Kunnen werken in teamverband is tegenwoordig een belangrijke competentie voor tal van functies. Het is een vaardigheid waarop bij de invulling van vacatures wordt gelet. Desondanks is er bijna geen team dat vrij is van spanning en (potentieel) conflict. Vaak zie je dat de dynamiek en interactie in een team patronen kent die zeer moeilijk te doorbreken zijn.

De individuele leden van een team kunnen beschikken over alle belangrijke vaardigheden en kunnen veel van hun werk houden, maar dat is geen enkele garantie voor het goed functioneren van het team. De vraag is of spanningen in een team ontstaan doordat mensen niet kunnen samenwerken of dat daar iets anders aan ten grondslag ligt.

In de opleiding Teamontwikkeling besteden we uitgebreid aandacht aan de dynamiek en de interactie in teams. De opleiding richt zich op mensen die hun vaardigheden willen vergroten in het initiƫren en begeleiden van veranderprocessen en ontwikkeltrajecten op team- of organisatieniveau.

Belangrijk is dat het gedachtegoed van waaruit wij mensen begeleiden (versterken van een positieve kern, ruimte geven aan een ander, positiever verhaal) je aanspreekt en dat je gefascineerd bent door intermenselijke interactie.

De opleiding bestaat uit 3 blokken van 2 dagen. De groepsgrootte is maximaal 12 personen. Kleine groepen maken intensief oefenen mogelijk en vergroten ook het gevoel van veiligheid in de groep, naar onze overtuiging een essentiƫle voorwaarde om te leren.

De kleine groepsgrootte heeft ook als voordeel dat het gemakkelijker wordt om van elkaar te leren. Er is voldoende ruimte om ervaringen met elkaar te delen en ontwikkelingen binnen het vakgebied van Teamontwikkeling te bespreken.

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.