De kracht van nederigheid voor effectief leiderschap


Het begrip nederigheid roept vaak veel negatieve associaties op. Het roept dingen op als: “dan moet ik door de knieën gaan, ben ik minder dan anderen, krijg ik nooit gelijk en moet ik alles maar slikken.” Het zijn dergelijke belemmerende gedachtes die in de weg staan om te beseffen dat nederig zijn een positieve eigenschap is (volgens sommigen de meest ondergewaardeerde deugd). Een eigenschap waarmee jij je team tot grote hoogtes kan laten stijgen.

Wat betekent nederigheid eigenlijk? De essentie in vijf punten:

1. Nederig zijn betekent dat jij een kalm accepterend zelfbeeld hebt dat niet overgevoelig is voor bedreigingen van het ego. Te weinig zelfvertrouwen is dus geen kenmerk van nederigheid, in tegenstelling tot hetgeen velen denken.

2. Nederige mensen kennen zichzelf goed. Ze nemen verantwoordelijkheid wanneer ze dingen verkeerd doen.

3. Ze staan open voor nieuwe inzichten, zowel over zichzelf als de wereld om hen heen. Ze maken zich er geen zorgen over dat ze misschien afgaan, en mede doordat ze die stress niet hebben, leren ze beter.

4. Ze hoeven hun ego niet zo sterk op te poetsen waardoor ze ruimte hebben in hun geest om oprecht blij te zijn als het goed gaat met anderen. Anders gezegd: ‘Not thinking less of yourself, but thinking of yourself less’. (bron: C.S. Lewis).

5. Nederige mensen vinden dat iedereen dezelfde intrinsieke waarde heeft. We zijn allemaal gelijk, niemand is beter dan een ander.

Lees de column van Marjan Haselhoff op ManagementSite.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.