De coach als geheim wapen in de strijd

Volgens schipper Bouwe Bekking fungeert Anje-Marijcke van Boxtel als geheim wapen achter het succes in de Volvo Ocean Race. Kort nadat Team Brunel de tweede etappe (‘leg’) in Abu Dhabi had gewonnen, sprak Hans van der Loo met haar over de toegevoegde waarde die zij als mental coach kan bieden aan een stel topfitte en super gemotiveerde oceaanzeilers, en vooral ook over de vraag wat managers en bedrijven kunnen leren van haar ervaringen.

Enkele citaten:
‘Er speelden twee factoren mee, weet Van Boxtel. ‘In de eerste plaats het feit dat iedereen tijdens de huidige editie van de Volvo Ocean race met identieke boten vaart. Niet langer de technische voordelen van een boot zijn doorslaggevend, maar alles draait om de individuele en collectieve capaciteiten van de bemanning. Naast een fysieke topconditie gaat het in deze extreme race ook om mentale fitheid. Daarnaast speelde ook een rol dat Bouwe Bekking erg gespitst is op het ontwikkelen van zijn talenten en vaardigheden. Het is zijn drang om voortdurend te blijven leren en groeien’.

‘We zijn een team’, werd er gezegd, ‘we delen allemaal dezelfde ambitie en we zijn ons ervan bewust dat individueel belang ondergeschikt is aan het teambelang’. Van Boxtel wist de crew ervan te overtuigen dat een hecht team meer is dan de optelsom van een gedeelde ambitie en een generiek teamgevoel. Dat het erom gaat dat je je ambities in heldere prioriteiten vertaalt. Dat je gemeenschappelijke waarden deelt en je verantwoordelijk voelt voor de naleving ervan. Dat je mensen aanspreekt op gedrag dat niet in overeenstemming is met de waarden. Dat je niet bang moet zijn voor conflicten, maar dat je altijd elkaars mening moet respecteren. Dat je elkaar door dik en dun moet vertrouwen, ook al worden er fouten gemaakt. En dat een hecht team geen garantie is voor een rimpelloos bestaan. ‘Integendeel’, zo gaf Van Boxtel te kennen, ‘ook binnen de meest hechte teams komen irritaties en frustraties bovendrijven. Laat ze alleen niet bepalend worden. Herken ze en maak ze bespreekbaar’.

Lees het interview van Hans van der Loo met Anje-Marijcke van Boxtel met lessen uit de Volvo Ocean Race op ManagementSite.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.