Conflict op het werk? Yes!

conflict-op-het-werk-780x448

Met enkele collega’s besloot Ellen Giebels de relatie tussen conflicten en innovatie te onderzoeken. Giebels is hoogleraar in de psychologie van conflict, risico & veiligheid aan de Universiteit Twente. Onlangs werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd: mensen met een proactieve persoonlijkheid zijn inderdaad innovatiever, en inderdaad, daarbij spelen conflicten relatief vaak een rol. De werkconflicten, zo lijkt het, zijn de gebroken eieren die nodig zijn om het omelet van de vernieuwing te kunnen bakken.

‘Conflicten zijn onontkoombaar in een tijd van minder regels en hiërarchie, en meer diversiteit’, zegt Giebels. ‘Het wordt dus steeds belangrijker dat je er goed mee omgaat.’ Essentieel is dat de positieve kanten van conflicten worden onderkend, positieve kanten zoals het besef dat er problemen zijn, en de kans iets over jezelf en anderen te leren. Giebels: ‘Juist het zoeken naar oplossingen voor conflicten zorgt voor innovatie.’

Dat neemt niet weg dat conflicten lastige gebeurtenissen zijn. Ze kunnen zorgen voor heftige emoties en verstoorde werkverhoudingen.
Hieronder 5 tips voor constructief conflictmanagement:

1. Let op de signalen
2. Hou het conflict klein
3. Beantwoord de emoties
4. Zorg voor eerlijke procedures
5. Hou je aan de feedbackregels

Lees verder het artikel van Peter van Lonkhuyzen op ManagementTeam.nl

Dit bericht is geplaatst in TeamNieuws. Bookmark de permalink.